Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/ugsiedlce.pl/includes/menu.inc).

Stale się zwiększające wymagania konsumentów co do produkowania żywności w gospodarstwie

Wzrastające oczekiwania konsumentów a propo produkcji jedzenia w gospodarstwie powoduje, że wszystkie towary muszą być identyfikowalne. Jest to również wymaganie Unii Europejskiej odnośnie tego, w jaki sposób powinny się przedstawiać tego typu sprawy w konkretnych gospodarstwach. W związku z tym każdy bez wyjątku odpowiedzialny gospodarz powinien wiedzieć o regulacjach, których powinien dopilnować. Tego domaga się poziom bezpieczeństwa konsumentów oraz ludzi pracujących przy konkretnej produkcji. W związku z tym znaczące będą w takim samym stopniu kwestie typowo techniczne odwołujące się wprost do procesu produkcji, jak i takie które odnoszą się już do samego sposobu przedłożenia żywności konsumentom.


Author: TÜV Rheinland Polska
Source: TÜV Rheinland Polska
Jeśli chodzi o pierwszy przypadek to na przykład znaczenie będzie mieć system zarządzania energią oraz pozostałe powiązane z tym kwestie. To one powinny pozostawać utrzymane, jeśli gospodarz myśli o tym, aby rozpocząć proces produkowania. Druga sprawa to natomiast kwestia zdobycia stosownych uprawnień.

Istnieją specjalne dokumenty wskazujące, czy dane gospodarstwo się nadaje do produkcji, w sensie uogólnionym. Także jest to sprawa odnosząca się do nawożenia, ponieważ duże znaczenie ma to do jakiego rodzaju ziem się je stosuje. Regulacje te są istotne nie tylko w Unii Europejskiej, a każdy produkujący żywność (gospodarstwa rolne) powinien z nich robić główny wyznacznik w wykonywanej przez siebie pracy.

Jeżeli bardzo emocjonuje Cię analizowana w tym miejscu kwestia, oprócz tego koniecznie zobacz tekst w serwisie (https://www.preemiercatering.pl/articles/page/Kontakt-2) omawiającym zbliżone tematy.

Potwierdzenie wartości użytkowej żywności musi odbywać się w miejscach kontroli do tego przygotowanych. Ważna są: wartość użytkowa wody, dbanie o ochranianie środowiska naturalnego, wartość użytkowa roślin. Co pozostaje na dodatek istotne to kwestia zabezpieczenia pracowników, a więc na przykład ich stosowne wyszkolenie, żeby nie pozostawali oni narażeni na żadne niedopatrzenia.

Sam certyfikat globalgap domaga się przeprowadzenia odpowiednich procedur i rejestrów, bo tylko w ten sposób można wszystko precyzyjnie skontrolować. Wydanie tego certyfikatu poprzedza długa procedura, która czeka każdego producenta, bo formalności mają do spełnienia w tym przypadku znaczącą rolę. W pierwszej kolejności uzupełnia się formularz wstępny, kolejno resztę certyfikatów.

Masz chęć na nowe ciekawe posty? Nie ociągaj się! Opracowaliśmy ich przecież sporo. Więc kliknij po szczegóły (http://www.adwokatchojka.pl/obsluga-prawna.html) i ciesz się nowymi opisami.

Najważniejszy natomiast pozostaje audyt na bazie którego jest możliwość zweryfikować, czy gospodarstwo nadaje się do tego, by dało się w nim wyprodukować żywność. Jeżeli wszystkie warunki zostaną wypełnione to można przejść do nadania certyfikatu.